A fi sau a nu fi GNOSTIC??


 

Presupun ca ati auzit acest cuvant “gnostic” sau daca nu, auziti acum.

Desi il mai auzeam din cand in gand, nu m-am sinchisit sa caut sa vad ce inseamna si l-am luat ca atare, ca nu il foloseam… deh.. copil mic si prostut.

391324_240866782714126_1022618329_nDupa ani si ani, imi zice mama,stiindu-mi gandirea, ideile si conceptiile pe care mi le-am format in legatura cu religiile, ca mai sunt oameni ca mine si se numesc gnostici…. In mintea mea, aparu` ca in desene, cu scris mare “ HOPA!!!! STAI ASA!Nu sunt singura??De fapt ar fi culmea sa fiu singura, dar totusi stiam ca celor ca mine li se zice ca sunt atei, de catre cei ce sunt cu “dreapta credinta”, oricare ar fi aceea, chiar daca nu negam existenta unei Fiinte Superioare si chiar credem ca exista, chit ca se numeste, Dumnezeu, Alah, etc.

Avand in vedere situatia curenta in care Biserica Ortodoxa are atatia bani si se plange ca oamenii nu mai sunt la fel de credinciosi si babutele se calca in picioare cand e vreo sarbatoare unde pot sa pupe niste racle unde se presupune ca sunt niste moaste a nu stiu caror sfinti…te intrebi daca e mai bine sa devi gnostic sau nu.

…hmmm….. deci asa… “gnostici” si dai si cauta pe gogu` ce stie tot (google,in traducere pt cititorii mei mai noi sau ocazionali).

Conform DEX-ului : “GNÓSTIC, -Ă, gnostici, -ce, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține gnosticismului, privitor la gnosticism. 2. S. m. și f., adj.(Persoană, gânditor) care aderă la gnosticism, susține gnosticismul. – Din fr. gnostique.

GNÓSTIC, -Ă adj. Referitor la cunoaștere, de cunoaștere. // s.m. și f. Adept al gnosticismului. [< fr.gnostique].

-GNÓSTIC Element secund de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) cunoaștere”. [< fr. -gnostique, cf. gr. gnosis – cunoaștere]”

 

Bun, un gnostic este adeptul gnosticismului. Ce-i ala??  Din cate am inteles din definitie este ceva legat de cunoastere, asa ca luam de la WIKIPEDIA citire :

Gnosticismul (din grecescul γνῶσις gnōsis, cunoaștere, sau în sanscrită gnana), se referă la diverse mișcări religioase sincretice, constând în variate sisteme de credințe, generalizat unite în învățătura că oamenii sunt suflete divine închise într-o lume materială, creată de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este frecvent identificat cu Dumnezeul lui Avraam

Din aceasta definitie, intelegem ca gnosticismul a fost creat de oamenii ce au studiat mai multe religii si au preluat punctele comune din acestea, ce nu au mers de asa-zisul “principiu” de a crede si nu cerceta, ci din contra.. au cercetat, incercand sa raspunde la intrebarile ce si astazi isi cauta raspunsul sau mai bine zis, multi dintre noi cauta raspunsul, intrebari de genul: “Cum am aparut? Cine suntem? Dumnezeu e rau sau bun?etc” Cei ce fac parte voluntar sau involuntar din acest curent, daca putem spune asa, incearca sa raspunda acestor intrebari, dar si sa impartaseasca altora din cele aflate, bineinteles, totul fiind atent cercetat si studiat, iar aceste informatii au in spate dovezi palpabile ce nu pot fi decat recunoscute de toata lumea.

In lucrarea “Gnosticismul”, Radu Cerghizan spune : “Termenul gnosticism este de origine greaca si indica, într-un sens general, o cunoastere. Dar, într-un sens mai profund, cuvântul gnosticism se refera la unmodus operandi care explica fenomenele fizice si metafizice cu privire la univers, iar pe om ca protagonist. Investigatorii impartiali au afirmat întotdeauna ca gnosticismul este un fenomen foarte particular, legat de activitatea constiintei în om, în nazuinta de a descifra misterele care relationeaza existenta sa cu creatorul si faptele ce deriva din aceasta legatura netagaduita. Alte concepte afirma ca gnosticismul este ansamblul cunoasterilor sacre, al caror secret Marii Initiati îl pazeau cu grija si care constituia, doar pentru ei, obiectul învataturii esoterice. Gnosticismul ramâne definit ca o cunoastere revelatoare, eminamente practica, ce, departe de a exprima simple date teoretice, cauta sa semnaleze atitudinea corecta a creaturii umane în fata vietii si sa o conduca pe aceasta, prin intermediul unor trairi personale, la solutia enigmei propriei sale existente.

……

Gnosticismul este Cunoasterea Iluminata a Misterelor Divine. El este un functionalism foarte natural al Constiintei, o philosophia perennis et universalis. Gnosticii au investigat izvoarele Chinei, operele sanscrite ale Indiei, vechile manuscrise tibetane s.a. S-au preocupat cu studiul pieselor arheologice, au investigat în profunzime multe codice, au analizat întelepciunea civilizatiilor antice, au realizat studii comparative între Mexic, Egipt, India, Tibet, Grecia etc si au ajuns la concluzia ca Intelepciunea este universala, în esenta este mereu aceeasi, se schimba doar aspectele sale, în acord cu popoarele, natiunile si limbile. A venit, deci, vremea sa se înteleaga ca în toate tarile lumii palpita întelepciunea din culisele constiintei. A venit vremea sa întelegem ca la baza piramidelor din Egipt a înflorit întelepciunea hierofantilor. A venit momentul sa stim ca în piramidele din Teotihuacan înca se aude verbul rasunator al vechilor maestrii din Anahuac. În numele adevarului, trebuie spus ca întelepciunea cosmica freamata si palpita în tot ceea ce a fost, ceea ce este si ceea ce va fi. De-a lungul timpului, diferiti Hierofanti ai Cunoasterii au stralucit în noaptea epocilor (Hermes Trismegistos, marii întelepti ai Greciei antice, sacerdotii incasi, marii initiati din Anahuac si altii). Peste tot straluceste întelepciunea tuturor epocilor, întelepciunea gnostica, tainuita în culturile multor popoare antice, ascunsa în minunate opere de arta; arhitecturi încarcate de simboluri sacre; opere de teatru care expun principii transcendentale; sculpturi care, în tacerea lor, transmit spectatorului enorme adevaruri filosofice si mistice; culte, mituri, legende si traditii de pe diferite latitudini cu mesaje legendare dirijate catre constiinta adormita a fiintelor umane, cautând mereu sa o trezeasca si sa o faca sa participe la realitatea care se afla dedesubtul sferelor inalterabile ale spiritului uman. “

Presupun ca va intrebati ce zice “Biserica” de acesti oameni ce cerceteaza si apoi cred, asa ca o sa va redau partea de sfarsit a unui amplu articol publicat pe http://www.crestinortodox.ro de Teodor Paraschiv, numit : “Crestinism si gnosticism“

“Gnosticii si iudaizantii tagaduiau dumnezeirea lui Hristos si calitatea Lui de Creator al lumii, atribuind acest rol creator, ingerilor; de aici si adorarea, sau „inchinarea la ingeri” (Col. 2, 18), socotindu-i superiori lui Hristos, pe Care-L considerau un simplu om.

……

E greu de spus exact ce se petrecea in mintea acestor ereziarhi, cand propovaduiau teoriile si doctrinele lor. Credem insa ca totul porneste de la dualismul Dumnezeu – cosmos, cosmos – om. Pentru gnostic Dumnezeul-Necunoscut, total transcendent nu poate avea nici o legatura cu creatia care este rea. Rea pentru ca asa o experimenteaza omul; la tot pasul intalneste suferinta, durere, deznadejde. Ori Dumnezeu care era socotit in-antiteza cu lumea, bun prin excelenta, nu poate fi creatorul lumii. Atunci cine a creat lumea? Un demiurg ostil si razvratit impotriva Dumnezeului – Bun; el nu putea crea lumea decat imperfecta si rea, ca si el. A creat-o, zic ei, din ura si ignoranta ca pe o mare inchisoare a scanteilor divine, care la randul lor sunt inchise in trupuri insufletite (duhul este cel intemnitat: sufletul e legat si el de materie). Dar cum ei identificau pe Dumnezeul Vechiului Testament cu demiurgul, acesta nu putea fi decat rau. Insasi Legea, asa cum am aratat mai sus, reprezenta pentru gnostici, o mare tiranie „cosmica”, menita sa-1 mentina pe om legat de materie.

…..

Dar miscarea nu se opreste aici, caci aceste idei gnostice sunt purtate mai departe de o puzderie de secte, care incepand de prin sec. XIV se va ascunde in valurile adanci si tacute ale maselor. Toate aceste secte se caracterizeaza de fapt prin opozitia lor fata de dogmele Bisericii; prin spiritualismul lor avantat;

prin doctrina referitoare la „bucuria luminoasa”; prin respingerea Sfintelor Taine si a casatoriei; prin anticlericalism, prin predilectia pentru saracie si asceza.

….

Toate aceste secte au deschis calea puzderiei de secte din ultimile doua secole, cu nuante sinoretiste si esoterice, dintre care sa reamintim doar doua mari raspandite; teozofia si spiritismul.”

 

Bine, bine, am aflat toate astea, dar cand a inceput de fapt acest current, miscare , ideologie??

Conform surselor de pe http://www.voxdeibaptist.org , gnosticismul a atins un punct de dezvoltare mare in timpul secolului 2 d. Hr ajunagnd in scolile Romane si Alexandriene fondate de Valenteius,” În gândirea gnostică, o sămânţă divină era întemniţată în fiecare persoană. Scopul mântuirii era de a elibera această sămânţă divină de materia în care aceasta era pierdută. Gnosticii au clasificat pe oameni conform a trei categorii: (1) gnosticii, sau cei siguri de mântuire, pentru că ei erau sub influenţa duhului (pneumatikoi); (2) cei ce nu erau pe deplin gnostici, însă capabili de mântuire prin cunoaştere (psychikoi); şi (3) cei dominaţi de materie în aşa măsură încât erau dincolo de mântuire (hylikoi). Gnosticii practicau adesea ascetismul excesiv, pentru că ei credeau că astfel erau eliberaţi de spirit.” el (gnotiscismul) aparand ca si idee dupa ce a aparut BIblia in forma scrisa dorita de Biserica din acea vreme.

Ca si orice idee, in timp s-a schimbat, s-a slefuit, ajungand la o ideologie mult mai complexa in prezent.

Conform Asociatiei Gnostica de Studii Antropologice Culturare si Stintiifice (http://www.ageac.org), gnostica din ziua de azi este : “trezirea în om a tuturor posibilităţilor sale latente infinite. Această muncă este cunoscută în argoul gnostic ca AUTOREALIZAREA INTIMǍ A FIINŢEI.” Iar asociatia are “singur şi exclusiv scop: să dea şi să împartă cu fratele nostru omul, cu seriozitate şi rigoare ştiinţifică, Gnoza din toate timpurile, această cunoaştere care permite omului modern să-şi facă o viziune a existenţei sale mai umană, mai conştientă şi, în consecinţă, mai transcendentă.”

Nu ii se impune nimanui aceasta ideologie ci doar cei ce vor sa afle raspunsurile intrebarilor sale existentiale, le poate gasi cu ajutorul gnosticilor ce poate au gasit o posibila variant de raspuns sau poate fi ajutat sa isi gaseasca propriul raspuns. Un lucru de admirat, la ei pt ca nu se chinuie sa te atraga in cercul lor asa cum fac cei din diverse religii.

Desi in trecut, gnosticii mergeau pe principii din care reiesea ideea ca tot ce este material este rau, in timp s-a ajuns la principii de genul :”Dumnezeul este o entitate imateriala superioara ce nu se implica in conducerea lumii” si ca “ale noastre corpuri sunt temnite pt suflet”, iar pentru “mantuirea adevarata”, trebuie sa cunoastem cat mai multe, sa invatam cat de multe putem pentru a ne elibera.

Dăltuită în piatră vie, pe frontispiciul Templului din Delphi, o veche maximă spune: “HOMO NOSCE TE IPSUM”… (Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte Universul şi Zeii.)

Aceasta maxima este valabila si in ziua de azi. Cunoscandu-te pe tine incepi sa iti cunosti universal, zeii cat si “demonii” si astfel poti evolua, pt ca nimic nu te mai poate opri, pt ca nu iti va mai fi frica de necunoscut, de imprevizibil si mai ales de cunoastere.

 

Nu sunt complet de acord cu gnosticii, dar recunosc ca am multe in comun cu acestia.

Din mica mea existenta, in care am studiat celelalte religii, plecand de la religia ortodoxa ce am invatat-o de mica de la bunicii mei si am fost complet fascinata, am ajuns la una din concluziile gnosticismului : toate religiile, sectele, ideologiile legate de spiritualitate au un sambure de adevar, sunt ca niste piese de puzzle ce puse impreuna dau marele adevar,provocarea este gasirea acelor piese de puzzle pt a vedea imaginea reala a acestuia.

Da! Trupurile ne tin sufletele legate de material, dar asta nu inseamna ca nu putem sa evoluam, sa acumulam cunostiinte, ci din contra este inca un mediu din care trebuie sa invatam cat de mult se poate, e o stare din cele multe prin care trece spiritul nostru pentru a urca pe treaptele evolutiei.

Inca o treaba cu care sunt oarecum de acord, dar nu stiu de ce institutiile religioase sunt tare impotriva : “Dumnezeu este o entitate ce nu se implica in conducerea lumii”. Spun ca sunt oarecum de acord pentru ca din toate relgiile, invatam ca avem liberul arbitru, avem libertatea de a alege, orice alegere are consecinte, urmari, riscuri. De ce s-ar baga Dumnezeu peste alegerea noastra, cand tocmai el ne-a dat-o? Dar tot EL, in a mea conceptie, ne mai da un semn ca nu facem bine, ne mai trage de manuta si ne mai arata ce mai gresim si chiar cateodata ne da mura-n gura, dar cu conditia sa realizam asta si sa invatam,pentru a stii data viitoare  ce e bine si ce-I rau, care este alegerea mai bun pt noi.

 

Subiectul este fast si tare stufos, pe care am de gand sa-l continui intre-o categorie dedicata acestuia.

Pana atunci, nani bun, copilasi… si nu uitati : HAVE FUN AND PLAY NICE!

 

 

Reclame

Autor: aletzsa

nume de cod: ALETZSA nu pot spune multe despre je, dar pot spune ca multa lume zice ca nu-s normala. restul veti deduce din blogul sus numit

5 gânduri despre „A fi sau a nu fi GNOSTIC??”

 1. Buna! Ti-am lasat un mesaj si pe pagina de facebook, iar aici iti scriu din dorinta de a-ti atrage cumva atentia.

  Daca inca te afli interesata de acest subiect, avem de discutat!

 2. Ma bucur sa constat ca nu sunt singurul «eretic» în lumea aceasta de credinciosi îndoctrinati, ce nu au nici cea mai mica idee, pentru majoritatea dintre ei, despre ce vorbeste cu adevarat biblia.

  Felicitari pentru articolul tau. Sper ca noaptea sa se termine curând si sa revii în zorii zilei cu idei noi, pe care sa le împarti cu cititorii blogului tau… printre care ma numar si eu.

  Pace si iubire, Aletzsa.

 3. Ma bucur ca mai exista oameni pasionati de lucruri transcedentale. Tot ce pot sa spun deocamdata e ca am ales prima varianta acum 3 ani si nu-mi pare rau. Intradevar am gasit in AGEAC o cunoastere superiara, venita parca din alt plan. Dintr-un plan superior planului in care te trimite acest clip: https://www.youtube.com/watch?v=YuvuglCB8Vo

  Cateva teme introductive care le contin temele de discutii din AGEAC, sunt prezentate aici:

  Fie ca aceste mesaje sa va ajute pe toti asa cum ma-au ajutat si pe mine.
  Atunci cand capeti o intelegere atemporala asupra Lumii si a Vietii, poti spune ca ti s-a schimbat viata 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s