despre steagul secuiesc


 

Iar incep sa scriu fara un titlu pregatit… am atat de multe de zis…. ca nu stiu cum sa le zic, cum sa le asez pe foia asta virtuala, cum sa le  exprim intr-o ordine logica.

Cand merg la mine la tara trec prin minunatele judete : Harghita si Covasna. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut pe unele case si culmea, pe unele cladiri oficiale, mult discutatul steag secuiesc, precum si cateva steaguri ale Ungariei. M-a durut ca  isi baga astia coada de la puterea ungariei si vor sa distruga . Ma doare ca sunt romani unguri ce ii aproba si ii asculta fara sa se intrebe daca fac bine. S-au nascut pe acest pamant… pamant pe care altii il iubesc… altii ce nu s-au nascut aici, ce vin de peste mari si tari si aici este acasa pentru ei. O alta chestie ce nu o inteleg: de ce ‘ungurimea” nu vorbeste romaneste?? Stai intr-o tara in care limba oficiala este Romana! Pai vorbeste-o! Cum in America se vorbeste engleza??  In Rusia este limba rusa pe care toata lumea o vorbeste si asa mai departe!. Ma scuzati, dar stati de  1000 de ani in Romania si nu ati fost in stare sa invatati romaneste? Da-o-ncolo de treaba!

Si dupa cum ziceam, am vazut steagurile respective, asa ca am deschis 3G – ul si am google-it  care-i faza cu steagu asta secuiesc si dau de un articol de pe libertatea aparut chiar in ziua respectiva din care citez :

” steagul secuiesc a fost arborat pentru prima dată în timpul bătăliei de la Şelimbăr, alături de cele ale comandanţilor români ai lui Mihai Viteazul. Iată ce spune istoricul Pál Antal Sándor, membru al Academiei Maghiare: “Steagul a fost creat în 2004 din iniţiativa Consilului Naţional Secuiesc şi a fost conceput ca formă de un muzeograf din Sfântu Gheorghe, Konya Adam. A fost inspirat dintr-un steag din anul 1601, steagul de campanie militară a pedestraşilor secui conduşi de Moise Secuiul”. Acest Moise a condus secuii într-o răscoală împotriva nobilimii maghiare, care le luase drepturile…

…….

 

Într-un articol din anul 2010, sub titlul “Secuii au furat o scriere dacică”, Libertatea a demonstrat că literele acelui alfabet ciudat nu sunt o invenţie a secuilor, ci fac parte dintr-o scriere autohtonă străveche, înrudită cu scrierea de la Tărtăria, pe care secuii au “împrumutat-o” de la românii care trăiau pe la anul 1.000 în curbura Carpaţilor.

Există probe care susţin această ipoteză chiar în vechile cronici maghiare. În cronica “Gesta Hunnorum et Hungarorum”, a ungurului Simon de Keza, scrisă la 1283, se regăseşte următorul pasaj: “Căci aceşti secui sunt resturile hunilor şi când au auzit că ungurii au venit de-a doua oară în Pannonia, ieşiră întru întâmpinarea celor ce se întorceau, la hotarele Ruteniei şi, totodată, Panonia fiind cucerită, câştigară şi ei o parte într-însa, dar nu în Câmpia Pannoniei, ci duseră viaţa împreună cu blackii în munţii graniţei. De unde, amestecându- se cu blackii, se zice că se folosesc de literele lor”. Pe scurt, hunii, un neam asiatic, pătrund în Europa pe la anul 400 d.Hr. şi întemeiază un stat în Pannonia, sub conducerea lui Attila. După aproximativ 50 de ani, Attila moare şi statul hunilor se destramă. În secolul al IX-lea apar maghiarii, tot din Asia, un neam turcic despre care se presupune că ar fi înrudit cu hunii. După ce întemeiază statul maghiar în Pannonia, ungurii îi duc pe secui, presupuşi urmaşi direcţi ai hunilor, în curbura arcului carpatic, în actualele judeţe Harghita şi Covasna. Aici îi întâlnesc pe “blacki”, adică pe valahi, respectiv români, de la care învaţă scrierea. Acelaşi lucru spune cronica lui Anonymus, scrisă pe la 1.220 la curtea regelui maghiar Bela al III-lea. Mai mult, “alfabetul secuiesc” are 12 semne comune cu alfabetul de la Tărtăria. Doar că scrierea descoperită la Tărtăria, judeţul Alba, are o vechime de 7.000 de ani, pe când secuii au venit în curbura Carpaţilor cu doar 800 de ani în urmă…”

Mai mult: Steagul secuiesc a fost inventat de Mihai Viteazul – Reportaj | Libertatea.ro

 

Dupa scandalul inceput de autoritatile unguresti si toate cele, s-a facut un sondaj in cele doua judete, din care 68% din cetatenii de origine magiara au raspuns ca nu ii intereseaza luptele politice si ca ei se inteleg bine cu romanii si convietuiesc in limitele normale.

Ce sa mai zic?? Se vrea distrugerea noastra ca si tara… si din pacate se reuseste… Pacat de noi…. tare pacat

 

 

Reclame

Autor: aletzsa

nume de cod: ALETZSA nu pot spune multe despre je, dar pot spune ca multa lume zice ca nu-s normala. restul veti deduce din blogul sus numit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s